Treningom gledano na duge staze mi pomažemo telu da bude osetljivije na insulin i samim tim  poboljšamo glikoregulaciju.

  • Benefiti treninga su mnogobrojni:
  • reguliše telesnu težinu
  •  smanjuje krvni pritisak i loš holesterol
  • povećava dobar holesterol i osetljivost na insulin
  • pozitivno utiče na rad srca

Ono što bi trebalo naglasiti da je Patogeneza dijabetesa tipa 1 i 2  različita, ali je zajedničko da fizička aktivnost i adekvatna ishrana, mogu značajno da unaprede zdravstveno stanje.

Kod dijabetesa tipa 2 bilo koji vid fizičke aktivnosti utiče na poboljšanje glikoregulacije i opšteg psihofizičkog stanja.

Gde kod dijabetesa tipa 1 treba voditi računa oko terapije i sa svojim lekarom usaglasiti tip treninga i doze insulina.

Da bi približili i objasnili razlike u treninzima, podelicemo ih u 2 grupe aerobni (popularno i ljudima bliskije – kardio trening)  i anaerobni tip treinga (popularno trening snage)

Aerobnim tipom treninga – uglavom dovodi do snižavanja glikemije u krvi.

Neki od saveta su: Ukoliko planirate aerobni trening (trčanje, brzo hodanje, bicikl) smanjite količinu insulina koji uzimate. Ili  povećajte unos ugljenih hidrata srednjeg glikemijskog indeksa pre, tokom ili posle vežbanja. Naravno konsultujte se sa stručnim licem

 Dok Anerobni tip treninga – može dovesti do kratkotrajnog blagog skoka glikemije, međutim to ne bi trebalo da vas plaši jer treningom snage mi zapravo utičemo na receptore isnulina i time poboljšavamo opštu osetljivost na insulin.

Savet za početnike: 

Radite kombinovani tip treninga, odnosno uključite vežbe sa snage (sa tegovima) ili uz sopsteveno opterećenje i anaerobni deo treninga. Plan treninga je bitno prilagoditi trenutnom cilju kao i trenutnoj glikoregulaciji. Npr višezglobne vežbe i na kraju 15,20min brzi hod,šetnja, zavisno od mogučnosti.

Osnovni mehanizam delovanja fizičke aktivnosti je povećanje insulinske senzitivnosti mišića i korišćenje glukoze u perifernim tkivima. Važno je istaći, da bilo koji oblik vežbanja ima pozitivan učinak na metabolizam šećera, odnosno regulaciju nivoa glikemije i insulina.  

Samo jedan trening može znatno povećati insulinsku osetljivost, a efekat se održavaju i do 24 -48 sati nakon aktivnosti. Međutim kako bi videli efekte treninga, moramo održati kontinuitet gde je prosek 3 do 5 treninga nedeljno.