Emocionalna stabilnost i održavanje zdravog uma su suštinske komponente opšteg blagostanja, uključujući i osobe sa dijabetesom. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba razmotriti u vezi sa emocionalnim blagostanjem i fizičkim zdravljem kod dijabetesa.

Hronični stres može da ima negativan uticaj na kontrolu šećera u krvi. Kada ste pod pritiskom, vaše telo oslobađa hormone stresa kao što je kortizol, koji može da podigne nivo šećera u krvi. Pronalaženje efikasnih tehnika upravljanja stresom, kao što su vežbanje, meditacija, duboko disanje ili bavljenje hobijima, mogu da pomognu u smanjenju stresa i promovisanju boljeg upravljanja šećerom u krvi.

Život sa dijabetesom ponekad može da bude izazovan, a jak sistem podrške može da napravi značajnu razliku. Potražite emocionalnu podršku od porodice, prijatelja ili grupa za podršku i podelite svoja iskustva, brige i trijumfe. Povezivanje sa drugima, koji razumeju kroz šta prolazite, može da vas uteši i ohrabri.

Održavanje pozitivnog načina razmišljanja i negovanje samosaosećanja važni su za opšte blagostanje. Sam dijabetesa nosi sa sobom uspone i padove, ali ključno je da svakom neuspehu pristupite sa pozitivne strane. I da znate da za sve postoji rešenje. Fokusirajte se na svoja dostignuća, postavite realne ciljeve i slavite svoj napredak na tom putu.

Praktikovanje svesne ishrane podrazumeva prisustvo i potpuno angažovanje u iskustvu ishrane. Obratite pažnju na znake gladi i sitosti, uživajte u svakom zalogaju i birajte hranu koja hrani vaše telo. Pažljiva ishrana može da vam pomogne da razvijete zdraviji odnos sa hranom, da poboljšate zadovoljstvo i da sprečite prejedanje.

Vežbanje nije samo korisno za fizičko zdravlje, nego i za mentalno blagostanje. Redovno fizička aktivnost poboljšava raspoloženje, smanjuje stres i anksioznost, podiže samopouzdanje i podstiče bolji san. Pronađite aktivnosti u kojima uživate, bilo da su u pitanju šetnja, ples, plivanje ili bilo koji drugi oblik vežbanja i uključite ih u svoju rutinu.

Spavajte dovoljno, neophodan vam je dobar san od osam sati kako biste podržali svoje fizičko i mentalno zdravlje. Nedostatak sna može da doprinese povećanju stresa, da smanji kognitivne funkcije i da poremeti kontrolu šećera u krvi. Uspostavite dosledan raspored spavanja i kreirajte opuštajuću rutinu za spavanje kako biste promovisali bolji kvalitet sna.

Ukoliko osećate anksioznost, depresiju ili druge emocionalne izazove, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Stručnjaci za mentalno zdravlje mogu da vam daju smernice, podršku i terapijske intervencije za rešavanje bilo kakvih emocionalnih poteškoća sa kojima se suočavate.

Zapamtite, svačije emocionalno putovanje sa dijabetesom je jedinstveno. Važno je da brinete o sebi,  da potražite podršku, kao i da slušate potrebe svog tela. Briga o vašem emocionalnom blagostanju u kombinaciji sa vašim fizičkim zdravljem može dovodi do uravnoteženijeg i ispunjenijeg života sa dijabetesom.