Opšta preporuka za osobe sa dijabetesom jeste osam sati sna. Adekvatan san je ključan za opšte zdravlje i dobrobit, uključujući i efikasno upravljanje dijabetesom. Iako se tačni zahtevi za spavanje mogu neznatno razlikovati među pojedincima, spavanje od najmanje osam sati dnevno se generalno smatra korisnim.

Evo nekoliko razloga zašto je dovoljno sna važno za osobe sa dijabetesom:

Kontrola šećera u krvi

– Nedostatak sna ili neadekvatan san mogu da utiču na osetljivost na insulin i metabolizam glukoze, što dovodi do viših nivoa šećera u krvi. Stalno visok nivo šećera u krvi može upravljanje dijabetesom da učini izazovnijim, kao i da poveća rizik od komplikacija.

Upravljanje apetitom i težinom

– Nedostatak sna može da poremeti ravnotežu hormona uključenih u regulaciju apetita, kao što su grelin i leptin. Ovaj poremećaj može da dovede do povećane gladi, žudnje za visokokaloričnom hranom i poteškoća u održavanju zdrave težine, a to su svi važni aspekti upravljanja dijabetesom.

Nivoi energije i raspoloženje

– Dovoljno sna je neophodno za održavanje optimalnog nivoa energije i pozitivnog raspoloženja. Neadekvatan san može da doprinese osećaju umora, razdražljivosti i smanjenoj motivaciji za zdravo ponašanje kao što su vežbanje, planiranje obroka i praćenje glukoze.

Da biste unapredili bolji san, nudimo vam nekoliko saveta:

Uspostavite rutinu

– Pokušajte da svaki dan ležete i da se budite u isto vreme, pa čak i vikendom. Ovo pomaže u regulisanju unutrašnjeg sata vašeg tela i promoviše bolji kvalitet sna.

Stvorite okruženje pogodno za spavanje

– Učinite svoju spavaću sobu udobnom, hladnom, mračnom i tihom. Koristite čepove za uši, senke za oči ili mašine za belu buku ako je potrebno. Razmislite o ulaganju u pomoćni dušek i jastuke.

Ograničite stimulanse i elektronske uređaje

– Izbegavajte konzumaciju kofeina ili stimulativnih supstanci pred spavanje. Osim toga, smanjite izloženost elektronskim uređajima pre spavanja, jer plavo svetlo koje emituju ovi uređaji može da ometa san.

Vežbajte tehnike opuštanja

– Uključite se u vežbe opuštanja, kao što su duboko disanje, meditacija ili nežno istezanje pre spavanja da biste podstakli mirno i spokojno stanje.

Izbegavajte teške obroke i alkohol

– Veliki obroci i konzumacija alkohola pred spavanje mogu da poremete san. Pokušajte da uveče imate laganije obroke i ograničite unos alkohola, jer to može da  ometa obrasce spavanja.

Zapamtite, potrebe za spavanjem mogu da variraju kod svih, pa je važno da slušate svoje telo i da u skladu sa tim prilagodite trajanje sna. Ako imate specifične zabrinutosti u vezi sa spavanjem ili upravljanjem dijabetesom, konsultujte se sa zdravstvenim radnikom za personalizovan savet.